Opleidingen

Opleidingen

In het verleden was het rietdekkersvak iets wat geleerd werd van vader op zoon. Kwam je niet uit een rietdekkersgeslacht dan moest je gaan werken bij een rietdekker op het dak om zodoende het vak onder de knie te krijgen. Andere scholingsmogelijkheden waren er niet. Tegenwoordig zijn er 2 opleidingen tot rietdekker, waarbij nog steeds het grootste gedeelte van de tijd op het dak gewerkt wordt. Rietdekken blijft immers een praktisch beroep. De 2 opleidingen zijn: de BBL 2 opleiding "Dakdekker Riet", bedoeld voor de beginnend beroepsbeoefenaar met geen tot weinig ervaring in het rietdekken en het "Vakdiploma Rietdekker", bedoeld voor deelnemers die al langer op het dak zitten of in het bezit zijn van het BBL 2 diploma. Naast deze opleidingen zijn er ook diverse aanvullende cursus- en workshopmogelijkheden. 

 

 

Dakdekker Riet (BBL niveau 2)

De opleiding "Dakdekker Riet" is een opleiding op BBL 2 niveau. De opleiding is geschikt voor jongeren die nog geen of nog heel weinig ervaring hebben op het rieten dak. De opleiding duurt 2 jaar. Gedurende de opleiding gaan de leerlingen 1x per week naar school en krijgen daar theorieonderwijs. Ervaring in de praktijk doen de leerlingen op bij het leerbedrijf. De opleiding wordt uitgevoerd door het Deltion College te Zwolle. De leerlingen komen in dienst van, en worden betaald door, het leerbedrijf. De leermeesters van deze rietdekkersbedrijven begeleiden de leerling in de praktijk (op het dak). Deze combinatie van theorieonderwijs  en opdoen van praktijkervaring in het werkveld, zorgt voor een grondige basisopleiding, waarmee de leerling na geslaagde afronding in aanmerking komt voor een BBL niveau 2 diploma. 

Voor informatie over het Deltion College en de instroomeisen voor de opleiding kunt u contact opnemen met het Deltion College. Telefoon: 038-8503000 of kijk op de website van de opleiding.

Nieuwsgierig?

Heb je interesse in het rietdekkersvak en de opleiding, maar vraag je je af of het echt wat voor je is? Lees dan voor een eerste indruk eerst de flyer 'Dakdekker Riet'  e/o bekijk het filmpje. Natuurlijk kun je ook bij een rietdekker in de buurt informeren of je een dagje mee zou kunnen lopen (soort "snuffelstage"). Als 16 en 17 jarige geldt dat je alleen onder begeleiding op een dak mag werken. Bovendien ben je nog partieel leerplichtig (16 jaar, 2 dagen en 17 jaar 1 dag per week).  

Leermeester praktijkgedeelte

Om leerlingen te kunnen begeleiden in het BBL-traject zal het leerbedrijf een leermeester in dient moeten hebben. De (korte) opleiding tot leermeester kan gevolgd worden bij Volandis.

 

Vakdiploma Rietdekker (Allround Rietdekker 3)

Het Vakdiploma Rietdekker is een opleiding bedoeld voor rietdekkers met minimaal 4 jaar ervaring op het dak, of voor rietdekkers in het bezit van het BBL diploma Dakdekker Riet. De opleiding is opgezet door de Vakfederatie Rietdekkers en wordt uitgevoerd door de RON. De opleiding is verspreid over een jaar. In januari of maart start de 1e lesweek, in maart het jaar daarop de 2e lesweek en de examens. Legt de deelnemer de opleiding met goed gevolg af, dan komt deze in het bezit van het "Vakdiploma Rietdekker". Dit Vakdiploma is een vereiste voor het lidmaatschap van de Vakfederatie Rietdekkers.

De opleiding Vakdiploma Rietdekker start enkel bij voldoende aanmelding.

 

 Data 2025:

1e week 2025: 3 t/m 7 februari 2025

2e week 2025: 2 t/m 6 februari 2026

Het aanmeldingsformulier 2025 kunt u hier downloaden. Heeft u nog vragen over de opleiding "Vakdiploma Rietdekker" kunt u bellen of mailen met de Vakfederatie Rietdekkers: 033-2464450 vakfederatie@riet.com  

Subsidie:

Het “Vakdiploma Rietdekker” wordt gesubsidieerd vanuit het OOHD, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de hellende daken. De voorwaarden voor subsidiering kunt u lezen op  de website van het OOHD

 

Overige opleidingen, cursussen en workshops of lezingen

Bij voldoende vraag organiseert of faciliteert de Vakfederatie Rietdekkers ook nog andere opleidingen, cursussen en workshops welke specifiek zijn opgezet voor de rietdekkersbranche. Een van de mogelijkheden is de opleiding “Erfgoed Rietdekken” via het NCE, maar ook een opleiding “Kaderfunctionaris Rietdekken”, “Financiële Bedrijfsvoering” en de cursus “Juridische vaardigheden” behoort tot de mogelijkheden. Een veelgevraagde workshop is die van “Kwaliteit van Riet”

 

NCE Erfgoed Rietdekker

Met deze opleiding ben je goed toegerust op het werk als gespecialiseerd erfgoedrietdekker. Ook biedt de opleiding aansluiting op de opleiding Professional Restauratie (op MBO-4+ niveau). De opleiding Erfgoed Rietdekken beslaat in totaal 6 lesdagen waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. (3x 2 lesdagen verspreid over het jaar). In de theorielessen komen onderwerpen aan bod zoals: 

- introductie historische bouwtechnieken, bouwgeschiedenis en bouwsporen, gebint- en kapconstructies, organisatie bouwproces, ERM-uitvoeringsrichtlijnen, URL 4004 Rietbedekking, voorbereidende werkzaamheden en samenwerking met andere vakdisciplines. De praktijklessen gaan over:

- kwaliteit van riet, bijzondere vormen van rietdekken en conservering en onderhoud.

De opleiding is geschikt  voor rietdekkers die in het bezit zijn van een “Vakdiploma Rietdekker” met enkele jaren werkervaring. Geslaagde deelnemers ontvangen een branchediploma van het NCE. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf. U kunt hier klikken voor meer informatie en inschrijving.

 

Workshop Kwaliteit van Riet

De workshop ‘Kwaliteit van riet’ is een must voor elke, zichzelf respecterende rietdekker. De workshop is enkel toegankelijk voor leden (of medewerkers van leden) van de Vakfederatie Rietdekkers. U leert binnen een praktische dag alles wat u moet weten over de kwaliteit van riet en hoe u die zelf ook kunt controleren. Na het volgen van deze workshop weet de deelnemer:

- wat de kwaliteit van riet bepaalt,

- hoe deze gemeten wordt en hoe deze kennis tot stand gekomen is,

- hoe hij een bos en/of een partij riet moet beoordelen,

- aan welke voorwaarden zijn inkoop moet voldoen,

- hoe hij uiteindelijk zorgt voor de juiste partij op de bouwplaats.

Meer informatie kunt u lezen op de flyer "Kwaliteit van Riet". Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar vakfederatie@riet.com of te bellen met 033-2464450.

Bovenstaande contactgegeven kunt u ook gebruiken wanneer u meer informatie wenst over niet nader beschreven opleidingen, cursussen en workshops. 

Bent u geen rietdekker maar vanwege uw vakgebied geïnteresseerd in het rieten dak (b.v. als bouwbedrijf, monumentenwachter of restauratiemedewerker)? Dan kan in overleg ook voor u een lezing of workshop georganiseerd worden. Indien gewenst zelfs op locatie. Informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden: vakfederatie@riet.com of bel naar 033-2464450.

 

 

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024