Spreekbeurt over riet en het rieten dak ?
Als je een spreekbeurt of een presentatie over het rietdekken wilt houden, kun je veel informatie en mooie foto's van deze website halen. Belangrijk is dat je je goed voorbereidt:
- Je zoekt goede teksten en plaatjes op deze website.
- Het riet voor op het dak moet natuurlijk eerst geoogst worden. Klik op de link Rietsnijden en je kunt een artikel lezen hoe dat in zijn werk gaat. Wil je een leuke indruk krijgen van het rietsnijden klik dan eens op deze aflevering van het KLOKHUIS. Je kunt zo heel goed zien dat het heel veel werk is om riet zo schoon en netjes te maken dat het riet het dak op kan.
- Rietdekken vroeger: al in de prehistorie, 6000 jaar voor Christus, zijn er rietgedekte huizen in Nederland. En niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, behalve op Antartica (want dat is het enige continent waar geen riet groeit), worden huizen en hutten al eeuwenlang met riet bedekt. Riet is natuurlijk materiaal, dat kan men dus overal vinden. De techniek was nog primitief.
- Misschien kun je terecht bij een rietdekker bij jou in de buurt om eens goed van dichtbij te bekijken hoe het rietdekken gaat. Waar het riet vandaan komt wat ze gebruiken, welke technieken ze hanteren en waar ze op letten zodat het voldoet aan de eisen. Want elke rietdekker wil een fantastisch stuk werk afleveren wat lang mooi, maar vooral lang "goed" blijft.
- Wie weet kun je gereedschap (dakstoel, boormachine, knecht, goot en naald of drijfbord) lenen om te laten zien.
- Probeer zoveel mogelijk alles in je eigen woorden te vertellen.
- Via deze link vind je hoe het traditioneel rietdekken in zijn werk gaat.
- Zoek van de woorden die je niet kent de betekenis op (op internet of in een woordenboek), dan heb je iets te vertellen wat jouw klasgenoten nog niet weten.
- Type de tekst uit. De tekst hardop lezen is belangrijk. Oefen thuis voor je gezinsleden!
- Zorg ervoor dat je veel kan laten zien: plaatjes (groot genoeg, zodat iedereen ze kan zien), gereedschap, een bos riet! (als je het vriendelijk aan de rietdekker bij je in de buurt vraagt, krijg je die vast wel).
- Als je een e-mail stuurt naar de Vakfederatie Rietdekkers met daarin je naam, adresgegevens en het aantal leerlingen bij jou in de klas dan sturen wij voor elke leerling een bouwplaat toe.
- Als je een gevorderde bouwplatenbouwer bent kun je deze oude boerderij bouwplaat op 120 grams papier uitprinten.
- Beven als een rietje? Met een kluitje in het riet gestuurd worden? En andere spreekwoorden en gezegdes over riet.
- Mocht je tijd over hebben dan kun je met de klas misschien nog een bootje van een rietblad maken. Hoe dat werkt kun je hier vinden. In veel sloten staan rietstengels daar kun je er vast wel een paar van knippen.
- Je kunt ook zelf een rietpen maken. Dat is wel iets meer werk dan het bootje, maar je kunt de pen ook echt gebruiken.
Doe rustig en duidelijk je verhaal: jij hebt iets leuks te vertellen. Wedden dat het goed gaat? Succes met je spreekbeurt! Het gaat je lukken om een prachtig cijfer te krijgen!