Brandvertragers

Brandvertragers

Brandvertragers zijn coatings die het riet brandvertragend maken.
Geen enkele coating maakt het rieten dak onbrandbaar, wel maken coatings het riet succesvol brandvertragend.

De achtergrond:
Een nieuw pand, te bouwen binnen 15 meter van de perceelgrens mag overeenkomstig het bouwbesluit  geen brandbaar dak hebben. De bouwer moet dit aan kunnen tonen. In de Nederlandse norm NEN 6063 wordt een beproevingsmethode omschreven voor de bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken (de zogenaamde vliegvuurproef). Het "gewone" rieten dak met een open of gesloten constructie komt niet door deze proef. Een rietdak behandeld met een brandvertrager komt wel door deze proef en is dus een "onbrandbare" dakbedekking in de zin der wet.
Er zijn op dit moment 3 rietcoatings voor dit doel door TNO beproefd en goed bevonden: (datum: 1 mei 2009)

Flame Away

Qchem
Magma

De Vakfederatie Rietdekkers adviseert:
Het rieten dak in nauw overleg met de (eigen) rietdekker te laten behandelen. Dit werkt niet kostenverhogend en heeft als voordeel dat de opdrachtgever voor haar rieten dak slechts met één deskundige partij te maken heeft. (In de leveringsvoorwaarden van veel rietdekkers staat dat de garantie vervalt indien een derde partij aan het rietdak werkzaamheden uitvoert.) De Vakfederatie is geen voorstander van het aanbrengen van brandvertragers op de buitenzijde van het rieten dak. Is een brandveilig rieten dak gewenst dan is het beter om voor een schroefdak kiezen. Eventueel zelfs met een steenwolpaneel met een bewezen brandweerstand van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Hoewel de brandveiligheid dan zeker groter is dan bij een traditioneel dak met een brandvertragende coating, zal de gemeente toch (om bureacratische redenen) nog vaak een brandwerende behandeling eisen. Onder het mom van regels zijn regels.
(zie ook: brandveiligheid)

Bouwaanvraag naar uw gemeente:
Indien uw woning binnen de 15 meter van de erfafscheiding ligt en u moet uw rieten dak dus behandelen tegen vliegvuur volgens NEN 6063, dan zal uw gemeente een bewijsje vragen hoe u aan de NEN 6063 eis gaat voldoen. Op onze download pagina kunt u een kopie van een TNO-certificaat van deze middelen downloaden, om deze bij uw bouwaanvraag richting gemeente te voegen. Of natuurlijk het TNO-certificaat van Rupako indien u kiest voor een sprinkler installatie. Daarmee heeft u dan op papier voldaan aan de brandveiligheidseis uit het Bouwbesluit. De gemeente zal dan op dit punt uw bouwaanvraag kunnen goedkeuren.

zie ook:
TNO rapport Flame Away
TNO certificaat Rupako (voor een sprinkler)

Colofon & Disclaimer | Veelgestelde vragen | Algemene voorwaarden | Sitemap | RSS     Vakfederatie Rietdekkers © 1997 - 2024